суботу, 14 вересня 2013 р.

«Пам'ять єднає покоління: усна історія Полтавщини»

Дівчата остарбайтери (м. Грац, 1943)
      У вересні 2013 р. на Полтавщині обласною організацією Національної спілки письменників України розпочинається реалізація проекту «Пам'ять єднає покоління: усна історія Полтавщини» за підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації. 

      Упродовж ХХ століття Україна подолала шлях, який інші держави проходили за сотні років, і це не могло не позначитися на житті людей. Потребує осмислення як широкий історичний контекст, так і окремі події, долі людей, які цей контекст утворюють. При цьому є ще багато живих свідків, чий досвід ще не осмислений, а власний голос не почутий. Це й учасники бойових дій в ході Великої Вітчизняної війни, остарбайтери та мешканці окупованих територій і діти війни.
      Проект «Пам'ять єднає покоління: усна історія Полтавщини» спрямований на осмислення  взаємозв’язків між подіями недавнього минулого і сьогоденням, це запрошення до роздумів, діалогу і дискусії. Він спонукатиме полтавців подивитися на історію своєї сім'ї, свого роду, як на частину загальної історії.
      Мета проекту: осмислення історії через призму особистостей, доль окремих людей та сприяння діалогу поколінь, шляхом створення й роботи «Майстерень історичної пам’яті» Полтавщини.
      Завдання:
      1) зібрати та зберегти індивідуальні та  колективні спогади свідків історичних подій, шляхом організації роботи «Майстерень історичної пам’яті» в 4 районах Полтавської області;
      2) зробити спогади доступними для широкого кола зацікавлених осіб (дослідників, студентів, школярів, викладачів) для усвідомлення важливості взаємозв’язку і взаємної відповідальності поколінь та ролі уроків минулого; 
         3) створити  платформу для діалогу  між представниками різних поколінь  на тему історичної пам’яті  через організацію зустрічей молоді зі свідками історичних подій. 
      Ідея проекту  полягає у збереженні історичної пам’яті, яка на думку організаторів здатна  об’єднати як літніх людей, так і молодь. З одного боку думка і життєвий досвід  літніх людей може бути не лише цікавим, але і корисним для молодих людей, а з іншого – така робота дозволить літнім людям  відчути себе потрібними, стати значимою і активною частиною  місцевої громади.

Немає коментарів:

Дописати коментар